تلنگری هشدارامیز!!!طیف دیگرسندرم های روحی,روانی ناشی ازشبکه های اجتماعی درکشوربه جریان افتاد…
اما و اگرهای شبکههای اجتماعی:
گسترش شبکههای اجتماعی مانند هر نوآورى دیگری به ایجاد دگرگونىهایی در جنبه هاى گوناگون زندگى انجامیده و در کنار دستاوردهاى انکارناپذیر مثبت، پیامدهای ناخوشایندی نیز به همراه داشته است. نرمافزارهایی که با تسخیر گوشیهای همراه به نوعی جوانان را هم تحت سلطه خود درآورده است. این موضوع را میتوان از نوع مکالمه و اصطلاحات رد و بدل شده میان جوانان به خوبی متوجه شد. این مهم نشاندهنده این موضوع است که استفاده از این نرمافزار میان جوانان همهگیر شده است و همگی ساعاتی از شبانه روز را مشغول سرک کشیدن در این فضا هستند. این در حالی است که مزایا و فواید این نوع از تکنولوژی را نمیتوان نادیده گرفت اما به باور بسیاری از کارشناسان، روانشناسان و اساتید دانشگاه به دلیل تناقضات فرهنگی بین جامعه ما و سازندگان این نرمافزارها استفاده از اینهادر جامعه ایران با آسیبهایی مانند کمتوجهی به خانواده، آسیبهای روحی، انزوا و افسردگی همراه است.
از بین رفتن ارتباط چهره به چهره :
درواقع یکی دیگرازاسیب های عضویت درشبکه های اجتماعیدورشدن افراد از محیطهای اجتماعی و چهره به چهره است. وسایل ارتباط جمعی ارتباطات انسانی و سلامت فکری افراد را مختل میکند که علاوه بر دور شدن و حضور دائمی در جمع از لحاظ جسمانی نیز فرد را دچار اختلال میکند. افسردگی، انزوا، گوشهگیری و مردمگریزی را در استفاده افراطی از وسایل ارتباطی معضل بزرگی برای جامعه است, افراد خانواده هر کدام درگیر راههای برقراری ارتباطات بیشتر در فضای مجازی هستند و این عمل ارتباط چهره به چهره افراد خانواده را روز به روز کمتر میکند و افراد سعی میکنند بسیاری از مسائل را از همدیگر پنهان کنند. راهکارهای خروج از این آسیبهای اجتماعی، فرهنگسازی درست استفاده از وسایل ارتباط جمعی است. شبکههای اجتماعی موجود وارداتی هستند پس ابتدا باید بتوانیم شبکههای اجتماعی را خودمان طراحی و اجرا کنیم.
اضطراب واسترس ارمغان شبکه های اجتماعی:
افراد دراثنای درگیرشدن بااین شبکه ها ارتباط چهره به چهره را کم کم از دست خواهند داد، وبه سوی انزوا کشیده خواهند شد، از همصحبتی با دوستان فراری میشوند و دچار حالاتی نظیر خجالت، اضطراب و استرس خواهد شد. مطالعات حاکی از آن است که کاربران شبکههای اجتماعی کمتر به دیدار دوستان و بستگان خود میروند و به جای آن با گذاشتن پیام با آنها ارتباط برقرار میکنند، کمتر با اعضای خانواده خود صحبت میکنند همچنین هنگامی که در کنار اعضای خانواده خود هستند کارها و فعالیتهای شخصی خود را در شبکههای اجتماعی پیگیری میکنند. به این ترتیب شبکههای اجتماعی تغییرات بنیادین در سبک زندگی و فرهنگ جوامع ایجاد میکنند و توانستهاند بر الگوی روابط خانوادگی افراد تاثیر بگذارند.
ضربهپذیری جوانان به دلیل فقدان دانایی :
اگر بپذیریم که هر چیزى مىتواند جنبه اعتیادآور و بیمارگونه به خود بگیرد، در این صورت منطقى خواهد بود که از اعتیاد به شبکههای مجازی سخن بگوییم. وابستگی روزافزون مخاطبان به شبکههای اجتماعی و صرف کردن زمانهای طولانی در شبکههای اجتماعی، نوعی از اعتیاد اینترنتی به نام اعتیاد به شبکههای اجتماعی را به وجود آورده است. دراین میان به باور برخی فرهنگسازی در سطح کلان جامعه درباره این برنامهها صورت نگرفته است و به تبع این مساله قشر جوان در استفاده سوء و نامعقول از این برنامهها پیشتاز شدهاند، چرا که آنها نسبت به دیگر اقشار جامعه تسلط بیشتری بر استفاده از این برنامهها دارند، به همین دلیل حجم استفاده آنها بسیار قابل توجهتر است. پیمان علینژاد، استاد دانشگاه در این باره خاطرنشان میکند: وقت برای جوانان با اهمیت است و آنها باید مدیریت ارزشمند آن را یاد بگیرند اما این برنامهها با مدیریت وقت منافات دارند، چرا که فضای آنها برای جوانان جذاب است و آنها دائم پیامهای گوناگون را کپی کرده و برای یکدیگر ارسال میکنند. این ارسالهای مداوم یعنی ویران کردن وقت جوانان، بسیاری از جوانان اینچنین کل ایام سال خود را هدر میدهند.
توجه شما را از اهداف زندگی واقعی منحرف خواهد کرد:
درک این موضوع که توجه بیش از حد افراد به دنیای مجازی و هویت خود در شبکه های اجتماعی آن ها را از رقابت در دنیای واقعی و رسیدن به اهداف مهم بازداشته بسیار آسان است. اکثر جوانان به جای اینکه با تلاش و پشتکار مهارت های لازم برای رسیدن به اهداف عالی خود را کسب کنند ترجیح می دهند به فوق ستاره ای در دنیای مجازی و شبکه های اجتماعی بدل شوند.
خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد,لذابایدتوجه داشت این موج سهمگین ممکن است اثارجبران ناپذیری رابرساحل مستعدوجودجوانان بگذارد,درجهت فرهنگ سازی (مشمول احادواقشار)کوشاباشیم.